General Knowledge

1.

Article 39A of the Constitution of India deals with

[A] Free Legal Aid

[B] Free and Compulsory Education

[C] Free Housing to the Poor

[D] Free Medical Aid to the Citizen

ANS:A

2.

The Chairman and members of the UPSC are appointed by:

[A] The Cabinet

[B] The Chief Justice of India

[C] The Prime Minister of India

[D] The President of India

ANS:D

3.

Which one of the following amendment accorded precedence to Directive principles to Fundamental Rights?

[A] 44th Amendment

[B] 24th Amendment

[C] 39th Amendment

[D] 42th Amendment

ANS:D

4.

The oath is administered to the President of India by

[A] Speaker of Lok Sabha

[B] Prime Minister of India

[C] Attorney General of India

[D] Chief Justice of India

ANS:D

5.

The special provisions to Finance Bills is provided under the Constitution of India in :

[A] Article 114

[B] Article 115

[C] Article 116

[D] Article 117

ANS:D

General Knowledge

1. As per President’s Emolments and Pension (Amendment) Act, 2008 (No. 28 of 2008) the emoluments of the President of India is:

[A] 1.2 Lakh

[B] 1.5 Lakh

[C] 2 Lakh

[D] 2.5 Lakh

ANS:B

2. 118th Constitutional Amendment Bill, 2012 related to

[A] Amendment of First Schedule to Constitution

[B] Empower the Governor of Karnataka to take steps to develop the Hyderabad-Karnataka Region

[C] Insert a new article 371-J

[D] Replace “Oriya” with “Odia”

ANS:C
3.The Government of India Act, 1935 vested the residuary power in the

[A] Federal court

[B] Governors

[C] British parliament

[D] None of these

ANS:B

4. Who introduced the dual government system in Bengal?

[A] Warren Hastings

[B] Sir John Shore

[C] Robert Clive

[D] Sir Alured Clarke

ANS:C

5. The scheme of Morley-Minto constitutional reforms were came into effect through

[A] Indian Councils Act, 1892

[B] Montagu-Chelmsford reforms

[C] Indian Council Act, 1909

[D] The Government of India Act, 1919

ANS:C

General Knowledge

1.The Comptroller and Auditor-General(CAG) is appointed by

[A] The President

[B] The Council of Ministers

[C] The Prime Minister

[D] The Speaker of the Lok Sabha

ANS: A

2.The minimum gap permissible between two sessions of Parliament

[A] 4 months

[B] 6 months

[C] 100 days

[D] 90 days

ANS:D

3.The Council of Ministers remains in office as long as it enjoys the confidence of

[A] President

[B] Lok Sabha

[C] Prime Minister

[D] None of these

ANS:B

4.To whom the Speaker of Lok Sabha has to address his resignation letter?

[A] Chief Justice of Indiaa

[B] Deputy Speaker of Lok Sabha

[C] The Prime Minister

[D] The President

ANS:B

5.Which is the largest committee of Parliament of India?

[A] Public Accounts Committee

[B] Business Advisory Committee

[C] Estimates Committee

[D] Joint Parliamentary Committee

ANS:C